Ønsker du å stemme på denne seddelen? For å registrere din stemme og bli med i trekningen av gullmynter for inntil 20.000 kroner, må du fylle ut skjemaet nedenfor. For å se nærmere på de andre finalistene, kan du klikke her!

1000 kr 1975-87
Norges siste 1000-kroneseddel med nasjonalforfatteren Henrik Ibsen

Arbeidet med denne 1000-kronen startet opp i 1955. Til tross for at det var utarbeidet en egen plan for hvordan sedlene i seddelrekke 5 skulle utformes, og til tross for veiledning underveis, ble ingen av utkastene fra de tre inviterte kunstnere benyttet i produksjonen. Mens forgjengeren blant 1000-krone sedlene hadde hatt en levetid på 26 år, fikk denne 5 utgaven en bruksperiode på kun 13 år. Etterspørselen etter 1000-lapper var langt større nå, noe som kanskje avspeiler både jappetid og generelt gode tider i Norge.

Med denne seddelrekken ble det slutt på næringsveienes betydning på norske sedler, hvis man ikke strekker det langt og hevder at Peder Balkes maleri kan knyttes både til fiske og sjøfart. Dikteren Henrik Ibsen fikk imidlertid lov til å fortsette som portrettmotiv, som han hadde vært også på den forrige utgaven. Men portrettet ble nytt.

Format: 169 x 90 millimeter. Advers: Rødbrunt trykk med fiolett portrett av Henrik Ibsen på flerfarget pastell bakgrunn. Kronet Riksvåpen sentralt plassert. Under dette signaturene til direksjonens formann og hovedkasserer. Revers: Rustbrunt trykk med vignett i flerfarget pastell. Peder Balkes maleri “Fyrtårnet ved Vardø” er hovedmotiv.

Foto av maleri: Jacques Lathion, Nasjonalmuseet

 

For å registrere din stemme må du fylle ut skjemaet nedenfor og trykk "Stem".

For å være med i kåringen må du være over 18 år og bosatt i Norge. Du kan bare stemme én gang. Ved flere stemmer fra samme person, vil bare én stemme telle i trekningen av gullmynter for inntil 20.000 kroner. Ansatte eller familiemedlemmer til ansatte i Samlerhuset kan ikke delta. Resultatet av kåringen publiseres på www.samlerhuset.no og på vår Facebookside i løpet av april 2017. Vinneren av gullmynter for inntil 20.000 kroner publiseres samtidig. Les mer om hvordan Samlerhuset forholder seg til ulike personvern messige forhold ved å klikke her.

Nyhetsbrev

Du må registrere din e-postadresse hos oss før du bestiller slik at vi kan sende deg en ordrebekreftelse per e-post. Når du registrerer kontaktinformasjonen din vil du også kunne motta spesielle tilbud og tips om Samlerhusets produkter. Vær oppmerksom på at du kan endre din kontaktinformasjon og melde deg av vår e-postliste for spesielle tilbud når du måtte ønske under «Kundeservice»-seksjonen på vår hjemmeside eller ved å klikke på avmeldingslinken nederst i de e-postene du mottar fra oss. Her kan du lese mer om våre vilkår for personvern.