Ønsker du å stemme på denne seddelen? For å registrere din stemme og bli med i trekningen av gullmynter for inntil 20.000 kroner, må du fylle ut skjemaet nedenfor. For å se nærmere på de andre finalistene, kan du klikke her!

10 kr 1901-44
Norges første helnorske 10-kroneseddel

Denne seddelrekken kom som et resultat av et krav om fornorskning av våre sedler, en av de store nasjonale fanesakene opp mot unionsoppløsningen i 1905. Nasjonalbevisste nordmenn hadde ikke tid til å vente, man ville fjerne svenskekongen i full admiralsuniform på norske sedler. Rundt århundreskiftet ble det derfor besluttet at nye sedler skulle utformes. Juryen, med nasjonale kunstnere som Gerhard Munthe og Erik Werenskiold i spissen, var meget fornøyde med Oluf Wold-Tornes skisser. I stedet for svenskekongen var det den legendariske stortingspresident Wilhelm Frimann Koren Christie og vår store sjøhelt Peter Wessel Tordenskiold som fikk pryde sedlenes advers.

Norge hadde ikke muligheter til å gravere de nye sedlene selv, og arbeidet ble i stedet utført i London hos firmaet Bradbury, Wilkinson & Co. Ltd. Inntil 1907 ble papiret levert fra Østerrike, men deretter overtok Alvøens Papirfabrikk ved Bergen. Bortsett fra et mindre prøveparti sedler som ble ferdigtrykt i London ble all trykking av sedlene foretatt hos Norges Bank, i Trondheim frem til 1906, deretter i Kristiania/Oslo.

Format: 127 x 72 millimeter Advers: Mørkfiolett trykk på lysebrun bakgrunn. Portrett av stortingspresident Wilhelm Frimann Koren Christie til venstre og admiral Peter Wessel Tordenskiold til høyre Revers: Gulbrunt trykk. Til venstre en stilisert vikingkonge, til høyre det kronede riksvåpenet. En såkalt Olavsrose i midten

For å registrere din stemme må du fylle ut skjemaet nedenfor og trykk "Stem".

For å være med i kåringen må du være over 18 år og bosatt i Norge. Du kan bare stemme én gang. Ved flere stemmer fra samme person, vil bare én stemme telle i trekningen av gullmynter for inntil 20.000 kroner. Ansatte eller familiemedlemmer til ansatte i Samlerhuset kan ikke delta. Resultatet av kåringen publiseres på www.samlerhuset.no og på vår Facebookside i løpet av april 2017. Vinneren av gullmynter for inntil 20.000 kroner publiseres samtidig. Les mer om hvordan Samlerhuset forholder seg til ulike personvern messige forhold ved å klikke her.

Nyhetsbrev

Du må registrere din e-postadresse hos oss før du bestiller slik at vi kan sende deg en ordrebekreftelse per e-post. Når du registrerer kontaktinformasjonen din vil du også kunne motta spesielle tilbud og tips om Samlerhusets produkter. Vær oppmerksom på at du kan endre din kontaktinformasjon og melde deg av vår e-postliste for spesielle tilbud når du måtte ønske under «Kundeservice»-seksjonen på vår hjemmeside eller ved å klikke på avmeldingslinken nederst i de e-postene du mottar fra oss. Her kan du lese mer om våre vilkår for personvern.