Ønsker du å stemme på denne seddelen? For å registrere din stemme og bli med i trekningen av gullmynter for inntil 20.000 kroner, må du fylle ut skjemaet nedenfor. For å se nærmere på de andre finalistene, kan du klikke her!

1 kr 1940-45
1-krone nødseddel fra andre verdenskrig

Årsaken til at vi fikk nye skillemyntsedler under den andre verdenskrig var metallmangelen som oppstod i Norge. Når det gjaldt kronestykker var imidlertid løsningen papirpenger i to valører, 1-krone og 2-kroner. Det var gått 15 år siden de forrige nødsedlene sirkulerte, de såkalte bolsjeviker (1-kronene) og rødegardister (2-kronene). Det enkleste når dette behovet igjen meldte seg, var å produsere sedler som i hovedsak lignet på de første utgavene, og resultatet ble de samme fargene, og tilnærmet samme størrelse.

Akkurat som under første verdenskrig fikk disse sedlene snart sine egne navn på folkemunne. Forrige gang ble det “bolsjeviker” og “rødegardister”, denne gang ble det “uslinger” for 1-kronen og “quislinger” for 2-kronen. Det gikk to uslinger på en quisling! Denne 1-kronen tilhører ingen av våre faste seddelrekker, men regnes derimot som en av to sedler som inngår i den såkalte 2. utgave av skillemyntsedlene. Den første utgaven med skillemyntsedler fi kk vi under første verdenskrig, den andre kom da neste krig pågikk.

Format: 100 x 64 millimeter Advers: Sort trykk på blågrønn bakgrunn. Inndelt i to felt med ornamental ramme. Valørangivelse i venstre felt. Norges Bank, En Krone og hovedkasserers signatur i høyre felt Revers: Blågrønt trykk. Vignett med valørangivelse 1 krone

For å registrere din stemme må du fylle ut skjemaet nedenfor og trykk "Stem".

For å være med i kåringen må du være over 18 år og bosatt i Norge. Du kan bare stemme én gang. Ved flere stemmer fra samme person, vil bare én stemme telle i trekningen av gullmynter for inntil 20.000 kroner. Ansatte eller familiemedlemmer til ansatte i Samlerhuset kan ikke delta. Resultatet av kåringen publiseres på www.samlerhuset.no og på vår Facebookside i løpet av april 2017. Vinneren av gullmynter for inntil 20.000 kroner publiseres samtidig. Les mer om hvordan Samlerhuset forholder seg til ulike personvern messige forhold ved å klikke her.

Nyhetsbrev

Du må registrere din e-postadresse hos oss før du bestiller slik at vi kan sende deg en ordrebekreftelse per e-post. Når du registrerer kontaktinformasjonen din vil du også kunne motta spesielle tilbud og tips om Samlerhusets produkter. Vær oppmerksom på at du kan endre din kontaktinformasjon og melde deg av vår e-postliste for spesielle tilbud når du måtte ønske under «Kundeservice»-seksjonen på vår hjemmeside eller ved å klikke på avmeldingslinken nederst i de e-postene du mottar fra oss. Her kan du lese mer om våre vilkår for personvern.